HALLO.
Aangenaam. Mijn naam is Silke Reyntjens. Als student Kunstwetenschappen besloot ik in 2014 mijn passie voor tekenen met de wereld te delen. Dit creatieve project doopte ik tot SIRE. Acht jaar later woon en werk ik als freelance illustrator in Brussel. In SIRE verenig ik mijn liefde voor illustratie, grafisch ontwerp en fotografie.
Als autodidact ontwikkelde ik doorheen de jaren mijn eigen stijl. Die is lineair en uitgewerkt in zwart-wit- of kleurcontrasten. Mijn illustraties en grafische ontwerpen vrolijken t-shirts, muren, glasramen, postkaarten, logo’s, boeken, visitekaartjes enzovoort op. Naast tekenen en grafisch ontwerpen ben ik ook enthousiast bezig met portret- en landschapsfotografie waarin ik mezelf als autodidact blijf ontwikkelen. Kortom zie ik SIRE als een speelruimte waarbinnen ik mezelf kan blijven uitdagen en mijn blik verruimen. Momenteel grafisch en op papier, in de toekomst met nieuwe technieken zoals graffiti- en tatoeagekunst.
Onder het motto ‘Kunst is voor iedereen’ van grote voorbeelden als Keith Haring en Christo ben ik ook enorme voorstander van kunsteducatie. Spelenderwijs kunnen jong en oud leren, groeien en experimenteren door middel van kunst. Dit breng ik in de praktijk als kunsteducatrice in verschillende culturele instellingen zoals het Museum van Elsene, MUS-E en COOP. Daarnaast ga ik aan de slag als leerkracht beeldatelier voor kinderen in Anderlecht.
VISIE.
Mijn creatieve projecten ontwikkel ik vanuit een overtuigde visie waarover ik jullie graag meer vertel. Tijdens de vier jaar theoretische studies ontwikkelde ik een maatschappijkritische visie op kunst. Ik ging kunst zien als een tijdsgebonden blik op de maatschappij. Een beeld, of het nu gaat om een potloodtekening, ets, schilderij, beeldhouwwerk, foto of performance: allemaal zijn ze ontstaan in een specifieke context. Kunst ontwikkelt zich namelijk altijd binnen de lijnen van een bepaalde cultuur, een heersende economie, een wetenschappelijke visie. Kunstvoorwerpen vertellen ons met andere woorden hoe mensen op dat moment naar de wereld kijken. Hoe men denkt, hoe men lacht, hoe men ziet en hoe men verdriet. Ze zijn niet zomaar esthetisch maar geven ons een blik op de denkwijze van het verleden en het heden. Kunst is als het ware een subjectieve verwerking van een objectief gebeuren. Het beeld als het meest eerlijke vertelsel van onze gedeelde actualiteit.
NAAKT.
Met deze visie in het achterhoofd ontwikkelde ik een sterke interesse in de voorstelling van naakt. Zo zie je een duidelijke evolutie in opeenvolgende kunststromingen waarbij de perceptie op naakt verandert. Zware borsten en brede heupen als teken van vruchtbaarheid worden vervangen door slanke dames. Duidelijke vormen worden complex in deze onzekere dagen.
In de reeks Functioneel naakt neem ik je mee in mijn zoektocht naar de juiste vormen van ons hedendaags bloot met intieme, soms ludieke naaktportretten als resultaat. Organische, zoekende lijnen vormen de basis van dit werk. Met enkele lijnen brengt deze reeks de kwetsbaarheid van het menselijk bestaan in beeld. Naakt als puurste vorm toont hoe klein we zijn. Intimiteit en geborgenheid komen aan het licht. Dit alles met een kunsthistorische knipoog naar de klassieken.


- tekst @ Jasmijn Van Raemdonck